Förstärkare: en guide för nybörjare

Förstärkare: en guide för nybörjare

april 15, 2019 Av av admin

Förstärkare är byggda som en del i ett audiosystem. De förstärker ljudsignaler innan de strömmar ut ur högtalare. Ofta så är förstärkare fristående enheter som kopplas till ett system av högtalare och liknande hifi-utrustning. Dock finns det många förstärkare som är inbyggda i all annan teknik du använder. Därför kommer här en liten nybörjarguide till förstärkare. Vad är de, hur funkar de och när använder du dem?

Hur fungerar förstärkare?

Förstärkare, som tidigare nämnt, är byggda för att förstärka en signal, mer specifikt en elektrisk signal/ström . Signalen som kommer från en radio eller CD-skivspelare är inte stark nog för att direkt bli till ljud. Dessa signaler behöver förstärkas och bli starkare. Här kommer denna teknologi som tillför mera ström till den analoga signalen. Förstärkare kombineras ofta med en DAC, Digital to Analog Converter. Funktionen för en Digital analog converter är att konvertera elektriska signaler som från en telefon eller via Bluetooth till analoga signaler som en förstärkare kan bearbeta.

Förstärkare i vardagen

Ofta så är både förstärkare och Digital-analog converter inbygga i dina elektroniska enheter. Både din telefon, dator, trådlösa högtalare och så vidare har dessa inbyggda. Med hjälp av denna teknologi kan dessa elektriska enheter producera analoga signaler och sedan strömma ljud ur högtalaren vid rätt volym. I din smartphone är det särskilt viktigt att en förstärkare reglerar ljudsignalernas styrka. Ofta är högtalaren på en mobil placerad bredvid en mikrofon, därför så är det viktigt under telefonsamtal och likande att ljudet är på en passande volymstyrka. Förstärkare kan även hittas i hörapparater där de används för att få röster att låta högre. Likaså kan en radio fånga en svag signal som förstärks ordentligt innan det kan spelas på radion.

Fristående förstärkare är en viktig del i varje stereoanläggning. Här sammanbinds alla enheter i din uppsättning. Genom att knyta samman alla enheter på ett ställe så ser du till att ljudstyrkan är jämn och konsekvent till alla högtalare. Se till att koppla din Tv hit för att få den optimala upplevelsen till fredagsmyset. Lika så kan du koppla till en Bluetooth mottagare, om det inte är inbyggt i din förstärkare, för att strömma musik från din mobil eller dator. En förstärkare ger din ljudanläggning mångsidighet så att du får mer användning av din Hifi-utrustning.

Många högtalare har en inbyggd förstärkare. Exempel på detta är subwoofers, golvhögtalaren och soundbars. Här kan du koppla högtalaren direkt till din Tv eller liknande så länge de även har en inbyggd Digital-Analog converter. Aktiva högtalare är även ett bra exempel på högtalare med inbyggd förstärkare och Digital-analog converter. Här kan du koppla mobilen direkt till en högtalare med Bluetooth eller sladd utan att behöva några extra delar. Men självklart kan en aktiv högtalare inte mäta sig med ett helt högtalarsystem med golvhögtalare, soundbar, subwoofer och så vidare.